אימונים גופניים מקובלים מאוד בקרב ספורטאים מקצועיים, אך הם מהווים חלק חשוב בשגרת היום יום גם בקרב חובבנים. פעילות גופנית מתקיימת לעיתים במסגרת מצומצמת ולרוב בחדרי כושר הפונים לקהל רחב. בימים אלה, כאשר נרשמת חזרה המונית לאימונים בחדרי הכושר לאחר השיפור בסטטיסטיקה של הקורונה, חשוב שכל אחד יכיר ויבין מהם הזכויות של המתאמנים.
פיקוח מקצועי צמוד ואימון בטוח
אימון כושר, שנעשה בצורה לקויה, עלול להביא לפגיעות פיזיות ופציעות משמעותיות. אי לכך, הזכות הבסיסית ביותר של מתאמנים בחדרי כושר היא לקבל את מלוא התנאים שיבטיחו את בטיחות האימון. למשל, באחריות מכון הכושר לדאוג ולוודא שבכל שעות הפעילות ישהה מאמן כושר בעל הסמכה במקום, ויעמיד עצמו לרשות המתאמנים. מאמן הכושר ידאג שכל המשתמשים במכשירי האימון ומתקני הכושר השונים יתפעלו אותם בצורה הנכונה והבטוחה. כאשר במכון מתאמנים צעירים, המאמן צריך להיות בעל הכשרה באימוני כושר לצעירים. כחלק מאחריותו של חדר הכושר, לוודא כי המתאמנים לא יזיקו לעצמם מבחינה רפואית. על כן, יורשו להתאמן אך ורק אנשים אשר עברו בדיקות רפואיות ומילאו שאלון הבודק קריטריונים רפואיים.
חדר כושר בעל רישוי
בישראל נחקק חוק העוסק במכוני כושר (משנת 1994). על פי החוק, מוגדר כי המקום עבר תהליך מוסדר של רישוי. רישוי עסקים עבור חדרי כושר ומכוני כושר נועד בין היתר לוודא כי העסק נבנה או שופץ בצורה נאותה וכי הוא יכלול אמצעים למניעת סיכונים בשל ליקויי בניה. כך לדוגמא חדר כושר יקבל אישור לפעול אך ורק אם הוא עבר פיקוח של שירותי הכיבוי וכי נמצא כי הוא עומד בכל התנאים לבטיחות אש. זכותם של המתאמנים כי גורמים מורשים יבדקו ויאשרו את המבנה ואם הוא לא יעמוד בתנאי הרישוי, רישיון העסק יבוטל ולא יחודש.
ביטוח תאונות אישיות עבור המתאמנים
על מנהלי ומדריכי חדר הכושר לפעול ככל יכולתם על מנת להבטיח סביבה בטוחה, לתחזק את מכשירי הכושר ולזהות מבעוד מועד מתקנים מושבתים שיש להחליף או להוציא משימוש. יחד עם זאת, יש להביא בחשבון כי תאונות עלולות להתרחש בסביבה אינטנסיבית ורבת פעילות. אי לכך, זכאים המתאמנים לכך כי בעלי המקום יקפידו לרכוש ביטוח תאונות אישיות. כלומר, במידה וחלילה אחת המתאמנים או אחת המתאמנות נפגעו בזמן אימון, בשל סיבה כזאת או אחרת, ניתן יהיה לקבל פיצוי מחברת הביטוח של המכון. כדאי לציין כי ביטוח זה עשוי להתקיים במקביל לכל ביטוח שהמתאמן רכש בעצמו, מרצונו ועל חשבונו.
מה קורה אם נפגעים, חלילה, בחדר כושר?
במידה וחלילה מישהו נפגע בזמן פעילות בחדר כושר, ניתן לממש זכויות רפואיות וכספיות בכמה רבדים. למשל:
- תביעת חדר הכושר לקבלת פיצוי – התביעה על פי רוב למעשה מועברת אל חברת הביטוח שביטחה את חדר הכושר.
- תביעה בגין רשלנות – במידה וחדר הכושר פעל בצורה רשלנית, למשל לא העמיד מדריך לרשות המתאמנים או התיר להתאמן עם מתקני כושר לקויים ולא מתוחזקים, ניתן להגיש תביעה לקבלת פיצוי בגין רשלנות.
- ביטוח לאומי – מתאמנים שנפגעו קשה, חלילה, ונותרו נכים, יכולים לפנות אל ביטוח לאומי. הגשת תביעה לביטוח לאומי תחת קטגוריה של נכות כללית מביאה בחשבון את הליקויים הרפואיים שנוצרו ואשר יכולים להוות נכות זמנית או קבועה.
- תביעת ביטוח רפואי – מי שנפגע ורכש קודם לכן ביטוח רפואי פרטי, יוכל לקבל פיצוי מחברת הביטוח, וזאת בנוסף לקבלת כל טיפול רפואי על פי חוק בריאות ממלכתי.